vrijdag 1 maart 2013

The Lumineers


Dinsdag was ik bij het concert van The Lumineers in Paradiso. In eerste instantie zou de band uit Denver, Colorado optreden in de kleine zaal, maar door hun snel groeiende bekendheid verkochten ze ook de grote zaal in no time uit. We waren (onbewust) lekker vroeg in de poptempel en besloten heel relaxed (een beetje ouwe-lullerig, dat wel - maar dat zijn we ook dus het mag) op het balkon te gaan zitten. Prachtige plekken hadden we, met overzicht over het hele podium en een groot deel van de zaal.

In het voorprogramma stond Langhorne Slim, die ons aangenaam verraste. Niet alleen met z'n gezellige Elvis-achtige moves, maar vooral ook met zijn aangenaam rauwe stemgeluid en catchy liedjes met fijne country-invloeden. Maar we kwamen natuurlijk voor The Lumineers en wat was het geweldig! Je hebt van die bandjes die vanaf de eerste minuut een heel fijne sfeer weten te creƫren. Hoe ze dat precies doen, wat precies the key to success is... Daar ben ik nog steeds niet achter, maar The Lumineers nailed it!

Ze zetten dan ook wel meteen aan het begin van het concert de toon door naar het balkon te lopen en vanaf daar zonder elektronische versterking hun single Ho Hey ten gehore te brengen. U leest het goed: vanaf het balkon. Waar wij zaten. Nog geen 5 meter van ons vandaan speelden ze het nummer vol overtuiging, de benen van de drummer gevaarlijk over de balustrade bungelend. Kippenvelmomentje, hoor. En er waren veel meer van dat soort momenten. Zanger Wesley Schultz heeft een heerlijke stem (en is best aangenaam om naar te kijken), percussionist Jeremiah Fraites is de alleskunnner van de band. Volgens mij hebben alle succesvolle bandjes zo iemand, die zich zonder moeite van instrument naar instrument verplaatst en dan ook nog eens kan zingen. Neyla Pekarek is typisch zo'n jaloersmakende celliste en zangeres. Zwierig jurkje, zoete stem, vrolijke uitstraling... Als ik later groot ben word ik haar. Of het bandmeisje van Ben Howard.

Ken je The Lumineers nog niet? Neem zeker even de tijd om wat liedjes te luisteren, want ze maken echt heel erg fijne muziek. En heb je de kans om ze te zien, op een festival bijvoorbeeld: zeker gaan. Blijheid gegarandeerd!

1 opmerking:

  1. Ze doen me een beetje denken aan Mumford & Sons. Dat soort muziek is wel hip (aan het worden) momenteel :-). Maar het is idd een blijmaker!

    Leuk dat je weer aan het bloggen bent Froekje!

    BeantwoordenVerwijderen